Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hedgehog

2010.12.24

Ha sünit szeretnél menj:

                        Miskolc.Belváros.Király u. 14

   SÜNIKRŐL TUDNIVALÓK :  

 

Hova tegyük a szerzeményt?

Jól szellőző, világos szobába legyen elhelyezve, ahol a hőmérséklet 18-20 °C között legyen. Érzékenyek a hangokra, míg napközben szundiznak, így néhány szoba kizárható, pl.: konyha, gyerekszoba, garázs vagy pince. Ha a körülmények megengedik, akkor szabadon kószálgathat a nappaliban. Imádják a sötétebb sarkokat, a könyves polc alsó polcát, elrejtőznek a szekrények és radiátorok mögött és nem biztos, hogy ki tudnak jönni, mert a tüskéik megakadályozzák a tolatást.
A süni ne keveredjen háziállatok társaságába – pl kutyák közé – nem csak a fertőzések átadása miatt, hanem mert leszokhat a veszélyhelyzetre való örökült reakciójáról – a tüskeborzolásról, ami később a természetben akár az életébe is kerülhet.

Fehér hasú törpesün


A fehér hasú törpesünön kívül még két fajt tartanak házi sünként: az Egyiptomi hosszúfülű, más néven Füles sünt (Hemiechinus auritus auritus) és az Indiai hosszúfülű sünt (Hemiechinus collaris). A sünök háziasítása 1980-as években kezdődött. A háziasítás következtében sok féle színes sün alakult ki, köztük az albínó és a pinto egyedek. Napjainkban is folyamatosan lesznek újabb és újabb színek. Ilyen új szín jelenleg a White face ( fehér arcú ) és a spottet face ( foltos arcú ) sünik és a reveres pinto.

 

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Egy színváltozat: Tobiano pinto

 

Sün, mint háziállat?

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Felnőtt nőstény

A háziasított süni ideális klímája a 22 fok. Ezeknél az állatoknál a hibernálás folyamata végzetes lehet, noha szabad társaik képesek rá és részleges téli álmot is alszanak. A hobbiállatként tartott sünöknél is észrevehető a passzívabb időszak, többet alszanak és kevesebbet is eszneka téli hónapokban. Viselkedésükön még mindig észrevehető a vadon élő sünök bizalmatlansága és vadsága. A folyamatos foglalkozás és barátságos közeledés hamar eredményt hoz, könnyen hozzászoknak az emberhez és ugyanilyen könnyen vissza is vadulnak, ha nem törődnek velük.

 

Mit eszik a fehér hasú törpesün?


Vadon élő fajtársaik főleg rovarokkal táplálkoznak. A kedvtelésből tartott sünöket főleg magas fehérje és alacsony zsírtartalmú jó minőségű macskaeledellel etetik. Ha nem megfelelő minőségű az élelem, akkor a sünik nagyon hamar vitaminhiányossá válhatnak, ami elsősorban a tüskéken észlelhető. Ilyenkor a tüskék puhák és hajlékonyak lesznek. Fontos a változatos fehérjedús élelmezésük. Ebben szerepelnie kell élő eleségnek is. Ez lehet gyászbogár lárva, tücsök, lisztkukac és szopós egér is. Adható nekik zöldség és gyümölcs is, főttojás, főtt máj, hal és darált nyers csirkenyak is. A sünök laktóz-érzékenyek, így a tej és tejtermékek a süni halálát okozhatják. Víz mindig legyen a süni előtt! Etetni az esti órákban célszerű, akkor aktívabbak.

 

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Felnőtt hím törpesün

 

A sün féregtelenítése


A süniket ugyanúgy, mint a kutyákat 3 havonta féregteleníteni kell. Erre a legcélszerűbb megoldás a bőrre csepegtethető féregtelenítők egyike. Nagyon pontosan kell kiválasztani a megfelelőt, mert sok olyan szer van, ami halált okozhat, kevés az olyan, ami megfelelő. Nálunk erről egyelőre nincsenek információk, kevesen ismerik őket. Ha a süni rendszeres kert látogató célszerű ezekben az időszakokban gyakrabban féregteleníteni.

Afrikai fehér hasú törpesün
1 hetes kölykök


Hogyan szaporodik a sün?


A sünik tenyésztése, mint minden állaté, hatalmas felelősséggel jár. Nekünk kell gondoskodnunk a kölykök sorsáról, ha már nincsenek a mamájukra szorulva. Az udvarlás látványosan zajlik, a hím sípolva körbekergeti a nőstényt a ketrecben. A nőstény erőteljesen ellenáll, de előbb-utóbb úgyis hagyja magát. Az ellés idejére a hímet mindenképpen különítsük el, máskülönben könnyen lehet, hogy megöli a kicsiket!

A vemhesség ideje 34-36 nap, átlagosan 3-4 kölyök születik. Az újszülött kölykök csupaszon, vakon, pár centisen jönnek a világra, s teljesen az anyjukra vannak utalva. Az első tüskék hajlékonyak , haj-szerűek, s születés után, kb. két hetes korukra keményednek meg, az oxigén hatására. Az első két hétben gyorsan fejlődnek a kicsik, és folyamatosan figyelni kell az anyát és a kölyköket, még akkor is, ha erre az anya hangos pufogással és sziszegéssel reagál. Ügyelni kell rá, hogy mindig elegendő táplálék legyen az anya előtt. A picik három hetes koruk körül nyitják ki először a szemüket, ilyenkor már úgy néznek ki, mint a mamájuk, csak piciben. A 6-8 hetes kor a legfontosabb a szocializáció szempontjából. Ilyenkor a legfogékonyabbak a közeledésre. Végleges színűk 9 hetes korukra alakul ki.

 

 

Afrikai fehér hasú törpesün
2 hetes kölykök

 

Milyen lakóhelye legyen a törpesünnek?

 

Afrikai fehér hasú törpesün
Albínó sünibaba

Minimális helyigényük fél négyzetméternyi terület. Lehet ketrecben és terráriumban is tartani őket. A ketrec egyharmadába egy alacsonyabb alomtálcába macskaalmot teszek, ide járnak homokfürdőzni és a dolgukat intézni, a többi részre forgácsot, nem préseltet, mert az túl poros és vakaróznak tőle. Még szalmát szoktam szórni nekik, fakérget, tőzeget. Mindenképpen kell egy házikó nekik, ahol nappal aludhatnak. Ha nem kapnak házikót, akkor a tálkájukat húzzák a fejükre vagy bármit ami mozdítható. Szeretnek játszani, a mókuskereket is szívesen használják, labdáznak és a papírguriga is kedvelt játékuk.

Mindenképpen át kell gondolni, mielőtt egy ilyen kisállat mellett dönt valaki, hogy valóban biztosítani tudja e neki mindazt, amire a szép és egészséges élethez szüksége van. Kölyköket is csak az vállaljon, aki fel van készülve rá. Nagyon sok örömöt okoznak gazdájuknak, ahogy a többi más házi kedvenc is .


 

Tartási körüményei fotókkal

 

 

Mint a többi sünféle, a törpesün is éjszakai állat. A nap nagy részét alvással töltik, tapasztalataim szerint a kora esti óráktól aktívak. Este szívesen játszanak, kézbe vehetőek és igen mókás állatkák. Számukra az ideális otthon a minimum 100 cm hosszúságú rágcsálóketrec.

Kép

 

De minél nagyobb, annál jobb. Lehetséges alternatívák még a terrárium, illetve a saját rendelésre készült fából készült ketrec. Személy szerint mindenképpen a ketrecet javaslom, praktikusabb, könnyebben takarítható, mozgatható és szellőzése is jobban megoldott, mint egy terrárium esetében. Azonban vigyázzunk, hogy huzatos helyre ne tegyük a ketrecet, mert a sünök könnyen megfázhatnak. Egyébként szobahőmérsékleten érzik magukat a legjobban, de éjjel se hűlhet az alá a hőmérséklet. Legalább 10 centis műanyag tálca legyen a ketrec alja, így nem tudják kiszórni az almot. A sünnek szüksége van búvóhelyre, a legtöbb állatkereskedésben kapható nyulak részére készült faház kiváló, de házilag is elkészíthető. Saját tapasztalataim szerint a dolguk kb. 80 %-át a macskaalomban végzik, én műanyag balkonláda-alátétet használok az alom elhelyezésére, mert kicsi a pereme és könnyen tisztítható.

Kép

A kellemetlen szagok elkerülése érdekében az alomtálcát és a ketrecet maximum kétnaponta takarítsuk. A ketrec aljára faforgácsot és kevés szalmát tegyünk, valamint a sünök szeretik, ha puha rongydarabokban bújhatnak el. Sününk részére biztosítsuk a változatos étrendet. Adhatunk neki jó minőségű száraz és nedves macskatápot (Royal Canin, Hill's, Purina, Iams). Emellett kapjanak nyers és főtt szárnyashúst, májat, tojást (főve és nyersen is), valamint szopós egeret is. A vitaminok miatt lássuk el őket zöldséggel, gyümölccsel(nem minden süni szereti, ezért keverjük bele a macskakonzervbe), a fehérje pótlására pedig különböző kukacokat (lisztkukac, gyászbogárlárva), illetve tücsköt, sáskát is adjunk neki.

 

Élősködők, betegségek

A süniknek nem szükséges semmilyen védőoltást adni. Csak abban az esetben kell orvoshoz vinni őket ha az állaton valami rendellenességet észlelünk.

Sünjeink féregtelenítésére negyedévente érdemes sort keríteni. Erre a célra használhatunk kutyák-macskák részére készülő Flubenol KH pasztát vagy egyéb féreghajtó szereket. A szer alkalmazása előtt nem árt konzultálni az állatorvossal vagy a patikussal. Mindenképpen figyelembe kell venni a gyártó javaslatát az állat súlyának és a gyógyszer mennyiségének arányára vonatkozóan, mivel a fehérhasú törpesün még egy macskához képest is apró állatnak számít.

Sünjeinken - különösen ha esetenként a szabadban is tartjuk őket - előfordulhatnak olyan élősködők is mint az atka vagy a bolha. Ezeket a kereskedelmi forgalomba elérhető megfelelő szerrel kezelhetjük. (pl. Frontline spray)
Mivel a fehérhasú törpesün meleg égövi állat, ezért a hidegre különösen érzékeny. Mind a lakásba, mind pedig kinti tartás esetén figyeljünk, nehogy megfázzanak állataink. A megfázások megelőzése érdekében kint tartott állatokat szeptember közepén, végén érdemes a lakásba visszatelepíteni.

Ha sününket gyengének, bágyadtnak, étvágytalannak tapasztaljuk forduljunk vele gyorsan szakorvoshoz.

Kölyök süniknél tüskehullás előfordulhat.

Az egészségügyi problémák megelőzése és gyógyítása érdekében különösen fontos az információkat megosztani egymással. Ha olyan problémával szembesülsz, amire nem találtál itt a megoldást, akkor lépj velünk kapcsolatba és oszd meg a tapasztalataidat, problémáidat másokkal is!

Az állatok körmeinek a vágására alkalmas olló

 

Néhány gyógyszer és vitamin

FORTE 100 ml forte
KOMPLETT VITAMIN- ÉS NYOMELEM-KIEGÉSZÍTŐ, MÁJVÉDŐ KÉSZÍTMÉNY

A termékről bővebb információt kapsz és megrendelheted a Sün Shopban.

Hatóanyag

 • A vitamin
 • D3 vitamin
 • E vitamin
 • B1 vitamin
 • B2 vitamin
 • B3 vitamin
 • B5 vitamin
 • B6 vitamin
 • B12 vitamin
 • Inozit
 • Kolin-klorid
 • Metionin
 • Cink-kelát (szerves kötés)
 • Kobalt-klorid
 • Magnéziumszulfát
 • Mangán-kelát (szerves kötés)
 • Réz-kelát (szerves kötés)

Hatása
Optimális arányban tartalmazza a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és aminosavakat. Kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat és az immunrendszer működését. Fokozott védelmet nyújt a szervezetnek, hozzájárul a hámszövet, a vázrendszer, az idegrendszer és az izomzat egészséges fejlődéséhez és működéséhez. Segíti a máj méregtelenítő munkáját. Betegségek kezelésének kiegészítéseként az immunválaszt fokozza.

BioflavEx bioflavex

Flavonoid tartalmú kiegészítő takarmány.

A flavonoidok  olyan vitaminszerű komponensek, melyek nem szolgálnak tápanyagul, így energiát nem adnak. A folyamatokat szabályozó enzimek működésére hatnak, ezzel az anyagcsere hatékonyságát növelik, valamint segítik a növekedést szabályozó enzimek működését is.

A flavonoidok növényi eredetű erős antioxidáns hatású vegyületek, így komoly szerepük van az úgynevezett oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stressz (betegség, műtét, pszichés terhelés stb. következménye lehet) megnöveli a rosszindulatú daganatok, a szív-, és érrendszeri megbetegedések és számos degeneratív kórkép kialakulásának kockázatát.

Összetétel

 • flavonoidok,
 • szerves savak,
 • glicerolos vizes hordozó

Hatása
A BioflavEx® nutraceutikus hatású termék, amely enyhíti az antibiotikumok alkalmazásából eredő káros hatásokat. In vitro és in vivo vizsgálatok alapján a BioflavEx® kedvező élettani hatásai a következők: antioxidáns, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő, asztmaellenes, antiallergén, antivirális, antibakteriális, májműködést javító és vaszkuláris permeabilitást módosító hatás.

Meggátolja az alábbi mikroorganizmusok elszaporodását

 • Streptococcus sp.,
 • Staphilococcus aureus,
 • Actinomyces viscosus,
 • Porphyromonas gingivalis,
 • Prevotella sp.,
 • Bacteroides fragilis,
 • Fusobacterium nucleatum
 • Peptostreptococcus anaerobicus.

E+Szelén 100 ml szelen
Folyékony takarmány-kiegészítő oldat

 

Hatóanyag

 • E vitamin
 • Nátrium - szelenit

Hatása
A takarmányokban található telítetlen zsírsavakból könnyen képződnek a sejteket, szöveteket, különösen az idegszövetet, a váz- és szívizomzatot károsító peroxidok. Az E-vitamin zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, meggátolja a peroxidok képződését, védi a sejtmembránt. Jótékony hatása van a reprodukciós folyamatokra, a párzási kedvre és az ivarsejt-képzésre. A szelén létfontosságú nyomelem, amely egy speciális enzim, a glutation-peroxidáz aktív centrumát képezi. A szelén és az E vitamin egymás hatását erősítve védik a sejteket a peroxidok káros hatásától.

B Complex 100 ml complex
Vitaminkészítmény, ivóvízben való alkalmazásra

 

Hatóanyag

 • B1 Vitamin (tiamin)
 • B2 Vitamin (riboflavin)
 • PP Vitamin
 • B5 Vitamin (pantoténsav)
 • Fólsav
 • B6 Vitamin (piridoxin)
 • B12 Vitamin (cianokobalamin)
 • Biotin
 • Metionin acetil
 • Cink (szerves)

Hatása
A hemavit B Complex tartalmazza a legfontosabb B vitaminokat, valamint metionint és szerves kötésű cinket. A B1 vitamin jelenléte fontos a szénhidrát-anyagcserékhez és az energiaszolgáltató folyamatokhoz, valamint segíti az idegrendszer működését és az egészséges szívműködést. A B2 vitamin főleg az aminosavak és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, a nyálkahártyák védelmében, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben tölt be fontos szerepet. A B5 vitamin az anyagcsere-folyamatok kulcsenzime, és a gyógyszerek kiürülését is elősegíti. A B6 vitamin a fehérje-anyagcseréhez nélkülözhetetlen, de a bőrfelület épségét is védi. A B12 vitamin kizárólag állati eredetű táplálékokban található meg, felszívódási vesztesége igen nagy. Nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatokban (zsír, fehérje) és a vérképzésben. A metionin májvédő és daganat ellenes hatású aminosav, emellett adagolásával látványosan dúsabbá válik az állat tollazata. A cink anyagcsere szabályozó, részt vesz az inzulin termelésében, szaporodási folyamatokban, valamint a bőr és a szaruképletek egészséges működésében.

 

AD3E 100 ml ade

FOLYÉKONY VITAMIN- ÉS NYOMELEM-KIEGÉSZÍTŐ OLDAT

Hatóanyag

 • A vitamin
 • D3 vitamin
 • E vitamin
 • B1 vitamin
 • K3 vitamin
 • C vitamin
 • Cink (szulfát alak)
 • Mangán (szulfát alak)
 • Kobalt (klorid alak)
 • Szelén (szelenint alak)
 • Lizin
 • Metionin acetyl

Hatása
A készítményben található A vitamin fontos szerepet játszik a szaporodási folyamatokban, növekedésben, szükséges a hámsejtek fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességének kialakításában. A D3 vitamin biztosítja a kalcium felszívódását és csontokba való beépülését. Az E vitamin és a szelén pozitív hatással bír a szaporodási folyamatokra és kiemelkedő a szabadgyökök elleni antioxidáns hatása, kitűnő fegyverek a daganatok elleni védekezésben. A B1 vitamin és a mangán számos enzim alkotója és működésének segítője (anyagcsere-folyamatok, fehérje-, ill. nukleinsav-szintézis, mukopoliszacharidok képzése). A K3 vitamin és a kobalt a vérképzés és a véralvadás folyamatában játszanak szerepet. A C-vitamin szükséges a hám, kötő és porcszövet képződéséhez, valamint javítja a hím állatok spermájának minőségét, de rendkívül fontos a szervezet általános ellenálló képességének fokozásában is. A cink a fehérje-, szénhidrát, zsír-anyagcsere szabályozója, részt vesz azt inzulin termelésében, szaporodási folyamatokban, valamint a bőr és a szaruképletek egészséges működésében. Az esszenciális aminosavak közé tartozó lizin és metionin a szaporodási folyamatokban, a vírusok elleni védelemben, allergiás reakciók csökkentésében, az izmok, a szőr és a csontozat fejlődésében, a máj méregtelenítő folyamataiban is nélkülözhetetlen.

 

SH-Rodemectin spot on csepp 5 ml sh_rodemectin
Márka:  Selbruha
Gyógyszerforma: spot on oldat.
Célállat: görény, tengerimalac, aranyhörcsög, nyúl, egér, patkány, valamint kígyók és gyíkok.
Javallat: különböző, elsősorban külső (rüh, atka, kullancs), de belső paraziták (orsó-, hajszálféreg, stb.) okozta fertőzések, nevezetesen testfolyadékkal táplálkozó parazita fajok elleni kezelésre.
Alkalmazás módja: spot on. Az állatok bőrére kell cseppenteni a készítményt. A kezelést időről-időre meg kell ismételni az újrafertőződés és az ectoparazita peték kelési ütemének függvényében. A külső élősködők petéit a szer nem öli el. Egyes esetekben a készítmény közvetlenül szájba cseppenthető, vagy ivóvízben elkeverve ill. spray-ként is alkalmazható.
Adagolás: 1 csepp 0.2 mg ivermectint tartalmaz.

Stronghold Csepp

Az első bőrre cseppentve alkalmazható állatgyógyászati készítmény, amely a hazánkban leggyakrabban előforduló belső és külső paraziták ellen egyaránt hatékony védelmet nyújt. A Stronghold vényköteles állatgyógyászati készítmény, ezért csak állatorvosán keresztül juthat hozzá.

Frontline spray 100 ml frontline
Márka:  Merial
FELHASZNÁLÁSA: Kutyák és macskák bolha- és kullancsinvázió elleni kezelésére.
KEZELÉS MÓDJA: Külsőleg, permetezéssel. Permetezzük a készítményt a teljes testfelületre, a flakont az állattól kb. 10-20 cm távolságra tartva. A természetes szőrnövekedés ellenében permetezzük, ügyelve arra, hogy a teljes testfelület fedve legyen, vagyis a szőrzetet a készítmény teljesen átjárja. Ezáltal a termék a bőrfelületen áthatol. Az állatot letörlés nélkül hagyjuk megszáradni.
ADAGOLÁS: Rövidszőrű állatoknak: 3 ml/kg testtömeg
A 100 ml-es flakonból 1 fújás 0,5 ml mennyiségnek felel meg, azaz 1 kg testtömegre rövidszőrű állat esetén 6 fújást kell számítani.  A 250 ml-es flakonból 1 fújás 1,5 ml mennyiségnek felel meg,
FIGYELMEZTETÉS:- Kerüljük a permet szembe kerülését.

 

 

Vetri-DMG oldat 30 ml vetrioldat
Márka:  Vetri-Science
Hatékony immunstimuláns és anyagcsere aktivátor
A szervezetben lezajló szinte valamennyi biokémiai folyamathoz   nélkülözhetetlen molekula

■ Immunrendszer működés szabályozása
■ Stressz
■ Szívműködés és vérkeringés támogatása
■ Idegrendszer, epilepszia
■ Teljesítmény-fokozás
■ Daganat-ellenes hatás
■ Májvédelem
■ Rekonvaleszcencia
■ Étvágytalanság, kondíciójavítás
■ Geriátria, szemészet
■ Szénhidrát anyagcsere

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lioresal Commander LesTync

(LesTync, 2019.11.22 07:54)

Shipped Ups Dutasteride Free Doctor Consultation German Cialis [url=http://priliorder.com]online dapoxetine[/url] Order Online Fluoxetine Lovan With Next Day Delivery Acquista Viagra Senza Ricetta

Methylprednisolone Urinary Infection LesTync

(LesTync, 2019.08.23 09:47)

Propecia Marcas Priligy Farmacias Levitra Medicamento Para Impotencia [url=http://lapizmoon.com]cialis vs viagra[/url] Viagra Pfizer Presentacion Viagra Psychische Impotenz Cephalexin Darvocet

Swelling indurated low-frequency population: written.

(arokoba, 2019.03.19 06:51)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Cialis Sonnolenza LesTync

(LesTync, 2019.02.23 16:43)

Acquistare Cialis Online [url=http://dan5325.com]viagra online pharmacy[/url] Viagra Aus Deutschland Bestellen Amoxicillin Instructions

Levitra Acquisto On Line LesTync

(LesTync, 2019.02.14 14:12)

Finasterid 1mg Kaufen Ohne Rezept Propecia Dolor Testicular [url=http://cialislis.com]cialis[/url] Fedex Shipping Macrobid With Free Shipping

Baclofene Posologie Vidal KelSearry

(KelSearry, 2018.12.26 04:45)

Amoxicillin Bronchitis Dosage Buying Online Cialis Where To Buy Secure Generic Progesterone In Australia [url=http://cialtadalaff.com]cialis online[/url] Cialis Medicaments Generiques Viagra No Script [url=http://cialiviag.com]cheapest cialis[/url] Priligy Modo De Uso Buy Cheap Viagra Online Cialis 20mg Preis Cuando Tomar Priligy [url=http://viapill.com]viagra online prescription[/url] Vademecum Propecia Buy Viagra From Egypt Escitalopram 10 Without A Prescription [url=http://xzanax.com][/url] Kamagras En Ligne Cialis Comprar Viagra Generic Provera With Free Shipping Price Overseas Amex Accepted Lexington Buy Celexa Online Cheap [url=http://leviplus.com]why is levitra so expensive[/url] Tomar Viagra O Cialis Amoxicillin 500 Mg Side Effects Antibiotics Without Prescription Canada [url=http://cialtadalaf.com]cialis from canada[/url] Cheap Levitra Online Uk Viagra Commander France Generic Soft Viagra

Sagacity Blood Demands Readings

(AFraulvarT, 2018.10.12 00:06)

Poids est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/comment-utiliser-cialis/

Reading the unknown blood exigencies guidelines

(AFraulvarT, 2018.09.27 15:11)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/ou-acheter-cialis-montreal/

2234

(Alexa, 2018.05.16 20:33)

Üdvözletem! A sünimnek 3 napja van egy daganat szerűség az orránál pontosabban a bajszánál. Azt hittem beütötte és bedagadt de aggasztó. Nem ment lejjebb neten csak a rákot találtam ami daganattal jár. Viszont az orránál nem tudom lehet e ilyesmi. Aktív és eszik is. Van miért aggódnom? Sajnos a közelben lévő állatorvosok nem értenek hozzá. És rengeteget elkérnek sajnos anyagilag nem állok jól.

 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 34749
Hónap: 231
Nap: 5